#1 Homemade Recipe

Lamb Chop recipe

(p/s : dgn niat nak buat masa semester break sbb dah muak makan grilled black pepper SR huhu)
So, here it is 🙂
INGREDIENTS
Bawang besaq
Bawang putih
Halia (blend semua tiga bahan ni)
Kicap manis cap kipas udang hihi
Sos tiram
Serbuk black pepper
Tepung jagung
Air
Gula
Garam

MARINATING
1. Masukkan 2/3 dari bahan yang dah blend tadi dalam mangkuk besar yang berisi lamb
2. Masukkan kicap manis, gula dan garam secuuuukup rasa
3. Gaul dan ratakan pada lamb, boleh rasa dengan jari sikit cuuuukup tak lagi rasa, kalau perlu tambah kicap/gula/garam, silalah berbuat demikian
4. Perap for at least 30mins. Lagi lama lagi best baq hang 
5. Boleh grill dalam periuk ajaib or boleh ovenkan letak rack paling atas so cepat garing luar tapi still moist dalam (masa anggar2 sendiri lah ya weee)

BLACK PEPPER SAUCE
1. Panaskan kuali dengan sedikit minyak
2. Tumis 1/3 baki bahan blend tadi sampai pecah minyak then masukkan air dalam 1 cawan gittew then biaq mendidih
3. Masukkan sos tiram, serbuk black pepper, gula dan garam secuuuukup rasa
4. Biaq pekat sikit, masukkan tepung jagung yang ditambah dengan sedikit air
5. Biar seketika sampai pekat sesedap mata memandang then tutup api then siap.! 

Senang kan.? Dan super sedap.!!!!! Selamatlah mencuba 

Credit to Farah Lee facebook *wink*

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s